Ze wszystkich stron napływają do nas informacje w jaki sposób wspierać swoją odporność. W okresie jesienno-zimowy, a w szczególności w okresie pandemii koronawirusa, jest to wyjątkowo ważny temat. W ostatnim czasie, szczególnie zainteresował mnie produkt o niezbyt medialnej nazwie, a mianowicie „pierzga”.

Co to jest pierzga?

Pierzga jest naturalnym produktem pszczelim, przy czym surowcem do jej wytworzenia jest pyłek kwiatowy. Pyłek kwiatowy zmieszany jest z niewielką ilością wydzieliny gruczołów ślinowych pszczół, miodu oraz wosku. Składowany jest w ulu, gdzie w warunkach beztlenowych ulega procesowi fermentacji.

Właśnie dlatego, szczególnie zainteresował mnie ten produkt. Skoro pojawia się proces fermentacji, to nie może zabraknąć tu bakterii. Dane literaturowe podają, że w procesie fermentacji biorą udział bakterie kwasu mlekowego pochodzące z żołądka pszczół. Kwas mlekowy konserwuje przefermentowany pyłek, czyli pierzgę, a proces fermentacji dodatkowo zwiększa przyswajalność pierzgi przez organizm człowieka.

Wyprodukowany przez bakterie kwas mlekowy obniża pH pierzgi, co uniemożliwia rozwój bakterii patogennych. Dodatkowe działanie przeciwdrobnoustrojowe, ma produkowany przez bakterie kwasu mlekowego nadtlenek wodoru, w stężeniach hamujących wzrost drobnoustrojów.

Czy  pierzga zawiera probiotyki?

Naukowcy prowadzili badania, mające na celu sprawdzenie, jakie gatunki bakterii są odpowiedzialne za fermentacje pierzgi oraz sprawdzenie, czy wyizolowane gatunki posiadają właściwości probiotyczne.

Podczas tego doświadczenia wyizolowano 27 gatunków bakterii w tym Lactobacillus musae SGMT17 oraz Lactobacillus crustorum SGMT20. Wykazały one najwyższe właściwości probiotyczne w modelu trawiennym człowieka in vitro.

Inni badacze wykazali obecność w pierzdze gatunku Lactobacillus kunkeei i przeprowadzili badania pokazujące wpływ tego gatunku na układ odpornościowy błony śluzowej, poprzez stymulację do produkcji immunoglobuliny A (IgA).

Innym rodzajem bakterii kwasu mlekowego obecnym w pierzdze jest rodzaj Bifidobacterium spp., aczkolwiek Lactobacillus spp. jest rodzajem dominującym.

Jakie składniki odżywcze zawiera pierzga?

Pierzga ma wyższą wartość odżywczą niż pyłek, lepszą przyswajalność i bogatszy skład chemiczny. Jest pokarmem o dużej zawartości:

  • białka,
  • tłuszczów,
  • węglowodanów,
  • witamin (C, B1, B2, E, K, biotyna, kwas nikotynowy i foliowy), kwas pantotenowy,
  • ponad 25 różnych mikro- i makroelementów, takich jak Fe, Ca, P, K, Cu, Zn, Se i Mg.
  • innych związków biologicznie czynnych, takich jak polifenole (kwas fenolowy i flawonoidy), karotenoidy, sterole i enzymy (sacharaza, amylaza, fosfatazy).

Pierzga jest lepiej przyswajalna przez nasz organizm niż pyłek kwiatowy, ponieważ w procesie przetwarzania pyłku zostają rozpuszczone otoczki pyłkowe. Przyswajalność witamin wzrasta kilkunastokrotnie.

Co dobrego przynosi nam spożywanie pierzgi w dobie Covid-19?

Pierzga należy do najstarszych suplementów diety. Jest doskonałym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, zawiera kwas linolowy i linolenowy, które nie są syntetyzowane w organizmie człowieka i musza być dostarczane wraz z dietą. Uzupełnia niedobory witamin oraz makro- i mikroelementów.

Pierzga ma tę zaletę, że dostarcza znaczną ilość składników odżywczych, które zaspokajają potrzeby organizmu człowieka. Jest przesłanką do optymalnego ludzkiego działania, dobrego funkcjonowania układu odpornościowego i odporności na choroby, a także procesów leczniczych w organizmie.

Oprócz właściwości odżywczych, pierzga ma właściwości immunostymulujące.

Lactobacillus zawarty w pierzdze, ma wpływ na funkcjonowanie układu odpornościowego. Naukowcy badali wpływ Lactobacillus kunkeei, na układ odpornościowy i wykazali, że szczep ten podawany doustnie wpływa na produkcję immunoglobiluny A (IgA) w błonie śluzowej jelita.

Produkcja przeciwciał w błonie śluzowej jelita jest przenoszona na pozostałe błony śluzowe w organizmie człowieka m.in. błony śluzowe jamy ustnej, płuc, o czym pisałam tutaj https://bioteam.com.pl/czy-probiotyki-chronia-przed-infekcja-koronawirusem/

Immunoglobulina IgA jest dominującym przeciwciałem w wydzielinach śluzówki i zapewnia „pierwszą linię obrony” przed patogenami. A także antygenami dostającymi się do organizmu. Dzięki czemu, błony śluzowe naszych dróg oddechowych są gotowe do obrony naszego organizmu przed drobnoustrojami dostającymi się z zewnątrz przez drogi oddechowe. W dobie Covid-19 ma to niebagatelne znaczenie dla naszego zdrowia.

Pierzga ma również silne działanie przeciwbakteryjne. Jest ono związane z produkcją substancji przeciwbakteryjnych przez bakterie kwasu mlekowego tj. bakteriocyny, nadtlenek wodoru. Pierzga hamuje wzrost szerokiej grupy bakterii opornych na antybiotyki.

Dodatkowe właściwości pierzgi.

Właściwości biologiczne pierzgi, zbliżone do pyłku kwiatowego, to głównie właściwości odżywcze, antybiotyczne i immunostymulujące. Natomiast oddziaływanie lecznicze pierzgi, przeważnie jako możliwość wspomagania terapii podstawowej. Wykorzystuje się w takich schorzeniach jak: przewlekłe zapalenie wątroby, przewlekłe zapalenie migdałków, schorzenia kardiologiczne, niedokrwistość z niedoboru żelaza.

Pierzga wpływa na wydolność fizyczną poprzez związek z wchłanianiem tlenu przez tkanki czy zwiększanie masy tkanek mięśniowych.

Poprawia także koncentrację i pamięć. Może być stosowana podczas wzmożonego wysiłku umysłowego.

Pierzga wykazuje działanie regulujące funkcjonowanie układu pokarmowego. Stabilizuje poziom cholesterolu we krwi i zmniejsza całkowitą zawartość lipidów, co świadczy o działaniu przeciwmiażdżycowym, a także dobroczynnym dla serca. Ponadto wykazuje działanie przeciwstarzeniowe m.in. ze względu na obecność w nim przeciwutleniaczy. Pierzga działa ochronnie i odtruwająco na wątrobę.

Szereg właściwości prozdrowotnych oraz naturalny skład powoduje, że pierzga staje się ciekawą alternatywą w stosunku do suplementów dostępnych w aptekach.

Literatura:

1. Salma Malihah Mohammad, Nor-Khaizura Mahmud -Ad-Rashid: Probiotic properties of bacteria isolated from bee bread of stingless bee Heterotrigona itama, Received 25 Nov 2019, Accepted 15 Apr 2020, Published online: 25 Aug 2020

2. Rodica Mărgăoan, Mirela Stranț, Alina Varadi, Erkan Topal,Banu Yücel, Mihaiela Cornea-Cipcigan,Maria G. Campos,and Dan C. Vodnar: Bee Collected Pollen and Bee Bread: Bioactive Constit. uents and Health Benefits, Antioxidants (Basel). 2019 Dec; 8(12): 568.

3. Rodica Mărgăoan , Mirela Stranț , Alina Varadi , Erkan Topal , Banu Yücel , Mihaiela CorneaCipcigan Maria G. Campos, Dan C. Vodnar:  Bee Collected Pollen and Bee Bread: Bioactive Constituents and Health Benefits,  Antioxidants 2019, 8, 568

Facebook
LinkedIn
Instagram

Polub i podaj dalej!
fb-share-icon0