Wybór opakowań do naszych kremów, podobnie jak dobór surowców, nie jest kwestią przypadku. To starannie przemyślane rozwiązanie, które stanowi nieodzowny element koncepcji naszych produktów. Opakowania airless – dlaczego właśnie one?
Wysoka trwałość, funkcjonalność i aktywność składników to cechy rozpoznawcze naszych kremów, między innymi za sprawą bohaterów dzisiejszego wpisu – OPAKOWAŃ AIRLESS! Przyjrzyjmy się bliżej na czym polega zasada ich działania i jaki ma wpływ na użytkowanie oraz jakość kosmetyków.
Opakowanie airless, czyli bez dostępu powietrza.
To rozwiązanie, którego głównym celem jest jak najdłuższe zachowanie trwałości produktu, przy okazji dostarczając szereg innych korzyści.
Główne elementy opakowania to:
– pompka wraz z mechanizmem dozującym;
– pojemnik, w którym umieszczony jest produkt;
– tłoczek, który pod wpływem podciśnienia, wypycha produkt zawarty w pojemniku wewnątrz opakowania.
Jak działa opakowanie airless
Zasada działania systemu dozowania airless oparta jest na różnicy ciśnień między środowiskiem zewnętrznym, a wnętrzem opakowania. Pompka dozująca po naciśnięciu, wytwarza podciśnienie, które zasysa substancję zawartą w opakowaniu i podnosi ją razem z tłoczkiem do góry. Tłoczek tworzy szczelne dno wewnątrz pojemnika. Aby lepiej zobrazować jego działanie, można porównać go do strzykawki. Po naciśnięciu pompki dozującej, produkt jest wypychany od spodu, aż do całkowitego zużycia.
Technika ta zapewnia dozowanie produktu, bez dostępu powietrza do wnętrza opakowania, co stanowi jej przewagę w stosunku do tradycyjnych opakowań. Ma to szczególne znaczenie w branży kosmetycznej, gdzie produkt jest użytkowany wielokrotnie, przez dany czas.
Przykładowo przy aplikacji kremu, każde otwarcie tradycyjnego słoiczka, naraża kosmetyk na kontakt z bakteriami przenoszonymi na opuszkach palców oraz na oddziaływanie światła i tlenu. Opakowanie airless uniemożliwia bezpośredni kontakt kosmetyku ze środowiskiem zewnętrznym. Chroniąc go tym samym przed zakażeniem wtórnym, czyli powstającym w trakcie użytkowania kosmetyku. System aplikacji zapobiega cofnięciu się masy kosmetyku do wnętrza opakowania. Zapewnienie sterylnego środowiska dla masy kosmetycznej umieszczonej w opakowaniu znacznie wydłuża trwałość produktu. Właśnie dlatego zastosowanie opakowania airless stanowi czynnik niskiego ryzyka mikrobiologicznego, zapewniając warunki do długotrwałego przechowywania.
To główna zaleta technologii airless, ale nie jedyna!
Dodatkowo opakowania airless:
- sprzyjają trendowi minimalizacji konserwantów w kosmetykach. Fizyczne zabezpieczenie kosmetyku w opakowaniu airless sprawia, że układ konserwujący nie musi już radzić sobie z tyloma narażeniami skażenia. Tym samym konserwanty mogą być dobrane w mniejszym stężeniu. Konsumenci coraz częściej wybierają kosmetyki, o niskiej zawartości konserwantów, jak najbardziej naturalne i jednocześnie trwałe.
- ograniczają ekspozycję kosmetyku na oddziaływanie światła i powietrza. Zapobiega to przyspieszonemu utlenianiu substancji, chroniąc produkt przed rozkładem, wysychaniem i utratą cennych właściwości. Stanowią skuteczną ochronę przed promieniowaniem UV. Można zatem uznać, że opakowania airless pośrednio mają korzystny wpływ na utrzymanie stabilności receptury kosmetyku.
- zapewniają maksymalne wykorzystanie produktu. W przeciwieństwie do opakowań wyposażonych w rurki, technologia airless umożliwia wydobycie całej zawartości, bez pozostałości na ściankach i w narożnikach opakowania.
- umożliwiają łatwe i precyzyjne dozowanie. Pompka dozuje określoną ilość produktu, dzięki czemu aplikacja jest bardziej dokładna. Skuteczność dozowania jest zapewniona niezależnie od pozycji produktu, można go używać pod każdym kątem, nawet obracając opakowanie dnem do góry.
- nie wymagają wspomagania substancjami chemicznymi, aby wytworzyć ciśnienie potrzebne do dozowania masy produktu. Tu stanowią przewagę nad opakowaniami aerozolowymi, które do funkcjonowania potrzebują gazu pędnego. Wyższość opakowań airless nad aerozolami jest związana przede wszystkim z minimalizacją ograniczeń w transporcie i przechowywaniu. Brak dodatkowych substancji chemicznych w technologii airless nie obciąża środowiska naturalnego.
Rozpatrując temat oddziaływania na środowisko w szerszym ujęciu, nie można zapomnieć o wpływie materiału opakowaniowego. Opakowania airless w większości przypadków są wykonane z tworzyw sztucznych. Niemniej jednak producenci wciąż pracują nad proekologicznymi rozwiązaniami w produkcji. Tak, aby zwiększyć przetwórstwo tych opakowań oraz minimalizować ilość szkodliwych dla środowiska substancji. W ofercie opakowań airless coraz częściej spotykamy pojemniki szklane, podatne recyklingowi.
Jak widać lista zalet opakowań airless jest długa. I chociaż jest to rozwiązanie wymagające większego nakładu finansowego, w porównaniu do tradycyjnych opakowań, jesteśmy przekonane, że zdecydowanie warto! Szczególna dbałość o jakość oraz świadomość wartości naszych kremów nie pozwoliły wybrać inaczej. Mamy nadzieję, że Wam również się spodoba 🙂