Rok 2021r na naszym blogu zaczynamy od uchylenia rąbka tajemnicy na temat kolejnego surowca, zastosowanego w recepturze naszych kremów.. Biolin P, bo o nim mowa, to nazwa handlowa mieszaniny poli- i oligosacharydów, a dokładniej rzecz ujmując inuliny i alfa-glukanów, w proporcji ok. 80% do 20%. Składowe węglowodany surowca Biolin P otrzymywane są korzenia cykorii, który jest ich bogatym źródłem. Może zawierać w swoim składzie nawet do 20% naturalnych cukrów!

PREbiotyki

Ta moc ukryta w naturze została z pożytkiem zastosowana w przemyśle spożywczym, ale również kosmetycznym. Wykazano bowiem, że otrzymane cukry są naturalnymi PREbiotykami, czyli substancjami wpływającymi korzystnie na rozwój mikrobiomu.

Czym jest PREbiotyk i co odróżnia go od PRObiotyku omawiałyśmy już na naszym blogu. Szczegółowe informacje znajdziecie tutaj: https://bioteam.com.pl/probiotyk-i-prebiotyk-jaka-jest-roznica/

Wspomniane PREbiotyki mają duże znaczenie we wspomaganiu mikroflory jelitowej, ale odgrywają również niezwykle istotną rolę w rozwoju mikrobiomu naszej skóry.

PREbiotyczne działanie preparatu Biolin P sprawia, że stanowi on niejako suplement diety dla mikroorganizmów ochronnych znajdujących się na skórze. Dostarcza im odpowiedniego pożywienia, z naciskiem na ‘odpowiedniego’. Jest bowiem źródłem związków odżywczych dla mikroflory pożytecznej i nie stanowił pożywienia dla drobnoustrojów patogennych.

Takim selektywnym “paliwem” wyłącznie dla dobroczynnych mikroorganizmów jest właśnie inulina zawarta w surowcu Biolin P. Do strawienia tego polisacharydu potrzebny jest enzym, o skomplikowanej nazwie – inulinaza.. i nie łamalibyśmy sobie języka wspominając o tym enzymie, gdyby nie fakt, że tylko nieliczne mikroorganizmy posiadają enzym inulinazę, potrzebny do rozłożenia wiązań łączących cukry zawarte w inulinie. Dzięki temu prebiotyk Biolin P stanowi pożywienie dla naturalnej mikroflory, której mikroorganizmy w większości wytwarzają powyższy enzym i nie może być trawiony przez drobnoustroje patogenne, jak np. grzyby, które tego enzymu nie posiadają.

Wykazano, że preparat Biolin P przyczynia się do wzrostu naturalnej mikroflory skóry, m.in. Corynebacterium xerosis, Lactobacillus pentosus, Micrococcus kristinae, Micrococcus sedentarius, Staphylococcus capitis i NIE stanowi pożywki dla mikroflory patogennej takiej jak Corynebacterium minutissimum, Gardnerella vaginalis, Propionibacterium acnes, Staphylococcus aureus.

Dzięki takiemu selektywnemu odżywieniu, Biolin P stymuluje wzrost pożytecznej flory rezydualnej, ze szkodą dla flory patogennej. Tym samym naturalna mikroflora skóry staje się silniejsza i utrzymuje równowagę, szybciej odzyskuje kondycję, zwłaszcza gdy została ona zachwiana po leczeniu antybakteryjnym, czy przeciwgrzybicznym. Działanie prebiotyczne preparatu powoduje, że mikroflora skóry regeneruje się szybciej, co w konsekwencji zmniejsza schorzenia skóry.

Cukry prebiotyczne zawarte w Biolin P wpływają korzystnie m.in. na:

  1. regenerację skóry,
  2. poprawę kondycji skóry, poprzez
    • zmniejszenie suchości i podrażnień skóry;
    • poprawę parametrów wskaźnika TEWL (Transepidermal Water Loss czyli transepidermalna utrata wody w skórze);
    • normalizację pH skóry;
    • wzrost poziomu nawilżenia.
  3. pielęgnację okolic intymnych, wzmocnienie naturalnego mikrobiomu chroni przed infekcjami i sprzyja poprawie komfortu.

Skóra twarzy jest najbardziej narażona na działanie czynników zewnętrznych. Promieniowanie UV, zanieczyszczenia, zmiany temperatury i wilgotności otoczenia, poddają naszą skórę codziennym próbom. Aby niwelować negatywny wpływ warto zadbać o odporność skóry i postawić na starannie dobrane składniki zawarte w preparatach kosmetycznych. Właśnie dlatego w recepturze naszych kremów PREbiotyki to, obok PRObiotyków, pozycja obowiązkowa!

  1. Joanna Narbutt, Igor A. Bednarski, Aleksandra Lesiak. The effect of an emollient with benfothiamine and Biolin prebiotic on the improvement of epidermal skin function. Dermoklinika Medical Centre, Lodz, Poland. 2016 Jun 17.
  2. Muhammad Shoaib, Aamir Shehzad, Mukama Omar, Allah Rakha, Husnain Raza, Hafiz Rizwan Sharif, Azam Shakeel, Anum Ansari, Sobia Niazi. Inulin: Properties, health benefits and food applications. 2016 Apr 8.
  3. Mia Maguire, Greg Maguire. The role of microbiota, and probiotics and prebiotics in skin health. 2017 Jun 19
Polub i podaj dalej!
fb-share-icon0