Okazuje się, że wielu dietetyków promuje zdrowy sposób odżywiania z uwzględnieniem w diecie probiotyków. Osobiście bardzo mnie to cieszy, że różni specjaliści dostrzegają jak ważny jest mikrobiom dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.  Przy okazji posta na jednym z mediów społecznościowych pewnej dietetyczki (pozdrawiam Panią Paulinę Ihnat) trafiła do nas Agnieszka z prośbą o analizę produktu Joy Day. Słowo się rzekło, obiecałyśmy recenzję, więc do dzieła.

Kim jest nasz „bohater”?

Joy day to marka firmy Living food składająca się z 12 produktów należących do:

  • koncentratów napojów probiotycznych w kilku wydaniach smakowych (Joy Day Chmiel, Joy Day, Głóg, Joy Day Mięta, Joy Day Owoce Lasu, Joy Day Topinambur)
  • napojów probiotycznych  (Probiołyk Mięta, Probiołyk Owoce Lasu, Probiołyk Kurkuma, Imbir, Pieprz),
  • suplementów diety (Probiotyk Joy Day, Probiotyk Joy Day Kurkuma, Imbir, Pieprz)

Living food to polski producent produktów żywnościowych, zawierających żywe szczepy bakterii probiotcznych. Produkty te nie są zwykłymi kapsułkami, ale posiadają formę płynną, co dla jednych będzie zaletą, a dla innych wadą. Należą do grupy suplementów diety oraz tzw. żywności funkcjonalnej, czyli produktów spożywczych, które sprzyjają poprawie zdrowia i samopoczucia.

Napoje Joy Day to połączenie bakterii probiotycznych z ekstraktami z fermentowanych surowców roślinnych, bogatych w składniki bioaktywne. Co ważne, producent deklaruje, że wszystkie surowce roślinne użyte w produktach Joy Day pochodzą z ekologicznych upraw.

Są to produkty ekologiczne, bez glutenu, laktozy i kazeiny (bezmleczne). Nie zawierają barwników. Ponieważ produkty Joy Day zawierają metabolity bakterii probiotycznych, w tym kwasy organiczne i antyoksydanty są w naturalny sposób konserwowane.

Zawierają wodę, sok owocowy, ekstrakty roślinne otrzymywane w trakcie procesu fermentacji (np. liści jeżyny, liści czarnej porzeczki, liści poziomki, ziela skrzypu, owoców czarnej porzeczki i jeżyn, owoce głogu, liście melisy, kwiat lipy). Dodatkowo zawierają witaminy, minerały, kwasy organiczne, antyoksydanty oraz związki antyseptyczne.  Ale z mojego punktu widzenia najważniejsze są bakterie probiotyczne zawarte w tych produktach.

Firma Livig Food stosuje w swoich produktach żywe bakterie probiotyczne należące do rodzaju Lactobacillus, Bifidobacterium i Streptococcus.  Są to produkty wieloszczepowe zawierające 15 różnych szczepów bakterii ( w przypadku Koncentratów i napojów Joy Day) oraz 12 różnych szczepów (w przypadku Probiotyku Joy Day).

Joy Day (Koncentraty i napoje) oraz Probiotyk Joy Day Kurkuma, Imbir, Pieprz zawierają w sumie 20 milionów jtk/ml (2×10^7 jtk/ml):

  1. Lactobacillus rhamnosus GG ATCC53103
  2. Lactobacillus rhamnosus LR 04
  3. Lactobacillus rhamnosus LR 05
  4. Lactobacillus acidophilus LA 1
  5. Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus LB 2
  6. Lactobacillus plantarum LP 02
  7. Lactobacillus plantarum LP 01
  8. Lactobacillus fermentum LF 2
  9. Bifidobacterium breve BL 10
  10. Bifidobacterium breve Bbr 8
  11. Bifidobacterium longum BL 03
  12. Bifidobacterium animalis ssp. lactis Bi 1 MDX
  13. Streptococcus thermophilus Z 57
  14. Streptococcus thermophilus 9 Y
  15. L. casei 101/37

Probiotyk Joy Day (Suplement Diety) zawiera 60 milionów jtk/ml (6×10^7 jtk/ml) :

  1. Lactobacillus rhamnosus GG ATCC53103
  2. Lactobacillus rhamnosus LR 04
  3. Lactobacillus rhamnosus LMG 25626
  4. Lactobacillus acidophilus LA 02
  5. Lactobacillus plantarum LP09
  6. Lactobacillus plantarum LMG 26655
  7. Lactobacillus paracasei LPC00
  8. Bifidobacterium breve BR 03
  9. Bifidobacterium breve LMG 13208
  10. Bifidobacterium animals ssp. lactis BS 01
  11. Bifidobacterium longum LMG 26652
  12. Streptococcus thermophilus FP4

Jeśli chodzi o same bakterie probiotyczne to producent zastosował w produktach Joy Day wiele szczepów probiotycznych zarówno z rodzaju Lactobacillus, Bifidobacterium jak i Streptococcus. Dobrą informacją jest to, że firma Living food wykazała się pomysłowością polegującą na tym, że zastosowane  szczepy w Probiotykach Joy Day i Napojach Joy Day, różnią się od siebie. Jedynie 2 szczepy (Lactobacillus rhamnosus GG ATCC53103, Lactobacillus rhamnosus LR 04) powtarzają się we wszystkich typach napojów Joy Day.  Dzięki temu można skutecznie zadbać o różnorodność swojego mikrobiomu jelitowego.

Dodatkowo różnica pomiędzy Probiotykiem  Joy Day a Koncentratem oraz napojem probiotycznym Joy Day polega na różnej liczbie bakterii probiotycznych – w Probiotyku Joy Daj jest ich nieco więcej, aczkolwiek ta różnica jest niewielka.

 Dobrą informacją jest to, że liczba bakterii spełnia wymagania dawki terapeutycznej, co oznacza że produkty powinny być skuteczne.

Słabą stroną jest to, że zadeklarowana liczba bakterii np. 2 x 107 jtk/ml mówi nam o sumie wszystkich zastosowanych bakterii w produkcie. Może się okazać że tak naprawdę w probiotyku lub napoju mamy dużą liczbę kilku szczepów, a pozostałych jest niewiele. Wówczas te szczepy których jest niewiele nie będą spełniać swojej funkcji terapeutycznej. Ze swojego doświadczenia wiem, że niektóre probiotyki np. Bifidobakterium spp. są „trudne technologicznie”, czyli trudno jest utrzymać ich żywotność w gotowym produkcie, bo po prostu szybko umierają.

Co deklaruje producent?

Producent deklaruje następujące działanie dla produktów Joy Day:

  • Odbudowa naturalnej mikroflory jelit
  • Silne działanie antyoksydacyjne oraz przeciwzapalne ekstraktu
  • Zapobieganie występowaniu i nawracaniu biegunek i zaparć
  • Wsparcie trawienia i przyswajania składników odżywczych
  • Hamowanie rozwoju i eliminacja powstałej grzybicy, pleśni i zakażenia bakteryjnego
  • Odbudowa i uszczelnienie nabłonka jelita grubego
  • Łagodzenie objawów alergii i nietolerancji pokarmowej
  • Spowolnienie procesów starzenia się komórek

Dodatkowo Probiotyk Joy Day pobudza reakcje układu immunologicznego w stanach zapalnych, a także reguluje perystaltykę jelit oraz wypróżniania.

Ponadto w zależności od rodzaju składnika roślinnego produkty Joy Day mogą spełniać funkcje:

  • wsparcie pracy układu moczowego poprzez oczyszczające działanie ekstraktu zapobieganie niewydolności nerek
  • łagodzenie stanów nerwowych, przewlekłego stresu oraz drażliwości oraz niepokoju

Co na to naukowcy?

Firma Living food to ciekawy producent, który pokazuje swoją działalność „od środka”. Na blogu tej firmy można przeczytać o różnych ciekawostkach naukowych, poradach ale także na temat badań jakie zostały przeprowadzone na marce Joy Day. Niestety artykuły są pisane językiem naukowym, który nie zawsze może być zrozumiały dla człowieka nie związanego z branżą.

Jak bakterie probiotyczne zawarte w produktach Joy Day wpływają na układ odpornościowy?

Firma Livig food sama podjęła wyzwanie i we współpracy z Polską Akademią Nauk we Wrocławiu, przeprowadziła badanie mające na celu potwierdzenie,  że marka Joy Day ma działanie stymulujące na układ immunologiczny człowieka. Przeprowadzono badania in vitro, na modelu tkankowym, wywołując stan zapalny podczas którego dochodzi do wzrostu interleukiny prozapalnej IL-8. IL 8 stymuluje także uwalnianie histaminy przez białe krwinki, co  wywołuje reakcję alergiczną.

 Wykazano że poziom interleukiny IL-08 jest obniżany w obecność bakterii probiotycznych wchodzących w skład marki Joy Day. Tym samym wykazano że napoje Joy Day hamują procesy zapalne i reakcje alergiczne.

Jak bakterie probiotyczne zawarte w produktach Joy Day wpływają na mikrobiom jelitowy?

Badania przeprowadzono na modelu mikrobiomu który przygotowano na bazie bakterii pochodzących z jelita grupy zdrowych dawców. Obserwowano jak zmienia się skład drobnoustrojów w modelu mikrobiomu pod wpływem płynnego produktu probiotycznego Joy Day. Zaobserwowano,  że spadła liczba niepożądanych drobnoustrojów z rodzaju Clostridium i E.coli , a także grzybów drożdżopodobnych. Liczba „dobrych bakterii” z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium nie uległa zmniejszeniu, a w niektórych przypadkach nawet wzrosła. To badanie potwierdza pozytywny wpływ napojów Joy Day na mikrobiom jelitowy.

Czy bakterie probiotyczne w produktach Joy Day, przeżywają kwaśne środowisko przewodu pokarmowego?

W kolejnym badaniu, przy wykorzystaniu modelu przewodu pokarmowego, sprawdzono jak wpływa kwaśne środowisko żołądka i pasaż jelitowy na  żywotność bakterii probiotycznych produktów Joy Day. Udowodniono, że bakterie zastosowane w napojach Joy Day, potrafią przeżyć pasaż jelitowy. Dzięki temu, że jako żywe docierają do jelita, mogą skutecznie spełniać swoje funkcje.

Co z jakością produktów Joy Day?

Na blogu Living Food opisano także badania jakościowe i ilościowe jakie przeprowadzono na produktach Joy Day. Badania miały na celu potwierdzenie, że zastosowane bakterie probiotyczne są żywe, w dobrej kondycji oraz że ich liczba w gotowym produkcie jest na deklarowanym poziomie. Niestety z podanych danych nie jestem w stanie stwierdzić, że produkty spełnią kryteria jakościowe i ilościowe. Podane wyniki badań odnoszą się do innych parametrów niż liczba bakterii probiotycznych i nie potwierdzają zadeklarowanej przez producenta liczby probiotyków w produktach Joy Day. Producent deklaruje liczbę bakterii probiotycznych na odpowiednim poziomie, lecz na podstawie przedstawionych wyników to… nie potwierdzam…nie zaprzeczam.

Podsumowując, marka produktów Joy Day wyróżnia się wśród innych produktów probiotycznych dostępnych na rynku, płynną formą podania. Dzięki temu obok bakterii probiotycznych może zawierać także substancje przez nie produkowane tzw. postbiotyki , które maja prozdrowotny wpływ na organizm człowieka.

Przyznajemy plusy dla Joy Day za:

+ zastosowanie różnych szczepów w napojach Joy Day i Probiotykach Joy Day (szczepy raczej się nie powtarzają ), dzięki czemu można na przemian stosować różne produkty marki Joy Day, skutecznie wzbogacając swój mikrobiom jelitowy,

+ w odróżnieniu od probiotyków w formie kapsułek, Joy Day jako probiotyki płynne zawierają w sobie postbiotyki, czyli aktywne substancje wytwarzane przez bakterie probiotyczne

+ producent przeprowadza badania i  udostępnia wyniki badań dla produktów marki Joy Day

+ jest bezpieczny dla osób uczulonych na gluten i laktozę

+ „ekologiczny skład”, bez sztucznych konserwantów

+ producent deklaruje odpowiednią ilość szczepów probiotycznych w produkcie, warunkującej skuteczność suplementu diety,

Przyznajemy minusy dla Joy Day za:

– w przypadku Koncentratów napojów Joy Day, forma płynna wymaga rozcieńczania, co nie zawsze może być wygodne w użytkowaniu.

– liczba bakterii probiotycznych podana sumarycznie bez wskazania liczby poszczególnych gatunków bakterii probiotycznych

Jeśli interesuje Cię konkretny preparat probiotyczny i chcesz, abyśmy przeanalizowały go dla Ciebie, napisz jego nazwę w komentarzu poniżej.

Literatura:

www.living-food.pl

Facebook
LinkedIn
Instagram

Polub i podaj dalej!
fb-share-icon0