Ile razy wychodziłaś z gabinetu lekarskiego z receptą na antybiotyk w ręku i z informacją: „Proszę sobie kupić jakiś probiotyk”? Ile razy szłaś do apteki, a pani farmaceutka losowała dla Ciebie „jakiś probiotyk”?  Niektórzy powiedzą: ”Jakie to ma znaczenie?” Może jednak ma i to nie byle jakie. Pierwszym probiotykiem, jaki chcę Ci przedstawić w cyklu  „Recenzje produktów probiotycznych”  jest Enterol, zawierający szczep Saccharomyces boulardii o numerze kolekcji CNCM I-745.

To lek probiotyczny, co oznacza, że jest dokładniej przebadany i produkowany w bardziej restrykcyjnych warunkach niż suplement diety. Generalnie więc jest bezpieczniejszy niż suplement diety.

Jak przedstawia się jego skład? Jedna kapsułka/saszetka zawiera 250 mg liofilizowanych drożdżaków Saccharomyces boulardii CNCM I‑745 oraz substancje pomocnicze m.in.: laktoza jednowodna i fruktoza (saszetki).

Postać farmaceutyczna to kapsułka lub proszek do sporządzania zawiesiny doustnej o smaku owocowym (dla dzieci).

Wskazania prezentują się następująco: leczenie ostrych biegunek infekcyjnych; zapobieganie biegunkom związanym ze stosowaniem antybiotyków; nawracająca biegunka spowodowana zakażeniem Clostridium difficile, jako dodatek do leczenia wankomycyną lub metronidazolem; zapobieganie biegunkom związanym z żywieniem dojelitowym; zapobieganie biegunkom podróżnych.

Recenzje produktów probiotycznych. Kim jest nasz bohater?

Trzeba przyznać, że pod mikroskopem Saccharomyces wygląda cudnie. Różni się od bakteryjnych probiotyków rozmiarem komórek. Saccharomyces jest zdecydowanie większy od bakterii.

Sacharomyces boulardii CNCM I‑745 to niepatogenne grzyby drożdżopodobne, wyizolowane z owoców liczi w Indochinach. Jest to pierwszy gatunek grzybów drożdżopodobnych, badany pod kątem właściwości probiotycznych dla człowieka.

O ich właściwościach probiotycznych decyduje:

  •  zdolność do przeżycia w kwaśnym pH żołądka i pasażu jelitowego, dzięki czemu S.boulardii bezpiecznie dociera do jelita, czyli miejsca swojego działania,
  •  jest naturalnie oporny na antybiotyki, co oznacza, że antybiotyki nie mają działania bójczego na Saccharomyces boulardii i można go stosować równocześnie z antybiotykami.

Producent Enetrolu, deklaruje jego działanie przeciwbiegunkowe o różnej etiologii. A co na to naukowcy?

Liczne badania naukowe potwierdzają, że Sacccharomyces boulardii ma zastosowanie jako probiotyk zapobiegający biegunkom związanym z infekcjami. W przypadku biegunek infekcyjnych, ich przyczyną są bakterie np. E. coli, Salmonella spp, albo ich toksyny.

Turyści podróżujący do krajów o ciepłym klimacie, szczególnie w tropikach lub regionach podzwrotnikowych, są obarczeni wysokim ryzykiem zaburzeń żołądkowo-jelitowych. W 80% do 85% przypadków, biegunka występuje w skutek zakażenia bakteriami chorobotwórczymi, wirusami lub zarażeniem pasożytami. Liczne publikacje potwierdzają, że stosowanie S. boulardii kilka dni przed podróżą i przez cały czas podróży, skutecznie chroni przed biegunką podróżnych.

Szczególnie ważne jest stosowanie probiotyków w czasie antybiotykoterapii. W przypadku stosowania antybiotyków może dojść do biegunki z uwagi na to, iż antybiotyki niszczą naszą naturalną mikrobiotę jelit. Dochodzi do nadmiernego namnożenia Clostridium difficile. Clostridium difficile stanowi naturalna florę bakteryjną jelit, ale kiedy dochodzi do zaburzenia równowagi pomiędzy bakteriami bytującymi w jelicie, w skutek uśmiercania ich przez antybiotyki, wówczas Clostridium (oporny na powszechnie stosowane antybiotyki) nadmiernie się namnaża, niszczy kosmki jelitowe, powodując biegunkę. Istnieją publikacje naukowe potwierdzające działanie przeciwbiegunkowe S. boulardii w czasie antybiotykoterapii u dzieci oraz dorosłych, niezależnie od rodzaj podawanego antybiotyku.

Saccharomyces boulardii CNCM I-745 kontra biegunka – jak to działa?

Istnieje kilka mechanizmów które zapobiegają występowaniu biegunki:

  •  działanie S.boulardii na toksyny wytwarzane przez bakterie wywołujące biegunki, poprzez wiązanie toksyn do swojej ściany komórkowej i wydalanie ich z organizmu podczas pasażu jelitowego;
  •  toksyny powodują powstanie stanu zapalnego w jelicie. S. boulardii hamuje wydzielanie cytokin prozapalnych (IL-8), zmniejszając stan zapalny wywołany toksynami. Dodatkowo, podnosi poziom krążących przeciwciał IgA przeciwko toksynom;
  •  działanie S.boulardii bezpośrednio na bakterie powodujące biegunkę. Bakterie poprzez adhezję, czyli przyleganie do błony śluzowej jelita, wywołują biegunkę. Działanie S.boulardii polega na hamowaniu przylegania bakterii chorobotwórczych do błony śluzowej jelita;
  •  S.boulardii dzięki wysokiej zawartości mannozy w ścianie komórkowej, wiąże bakterie patogenne, przez co hamuje ich namnażanie już w pierwszych godzinach infekcji i przyspiesza ich wydalanie z kałem;
  • S. boulardii zapobiega infekcjom przewodu pokarmowego, powodowanym przez grzyby Candida albicans. S.boulardii CNCM I-745 ma działanie hamujące na namnażanie się C. albicans, a także na jego przyczepności i tworzenie biofilmu na różnych powierzchniach.

Jak Saccharomyces wpływa na nasza naturalną florę jelit?

Dowiedziono, że S. boulardii nie ma wpływu na mikrobiotę jelit u zdrowych osób. Natomiast stwierdzono pozytywny wpływ S.boulardii w przypadku dysbiozy jelitowej, czyli zaburzenia równowagi pomiędzy liczbą i rodzajem bakterii jelitowych w skutek np. antybiotykoterapii. Naukowcy udowodnili, że S. boulardii CNCM I-745 nie wpływał na zmiany w mikroflory jelitowej podczas antybiotykoterapia, ale przyspieszyła powrót do normy. Potwierdzono skrócenie czasu odbudowy mikroflory jelitowej z 22 dni do 10 dni.

Podsumowując:

Przyznajemy plus dla Enterolu za:

Zastosowanie szczepu probiotycznego  Saccharomyces boulardii o udowodnionych właściwościach przeciwbiegunkowych. Producent podaje dokładny nr kolekcji S.boulardii, dzięki czemu można sprawdzić i potwierdzić właściwości tego szczepu w publikacjach naukowych.

Przyznajemy też minus dla Enterolu za:

Producent nie podaje liczebności żywych szczepów probiotycznych produktu. Według zaleceń  Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) minimalna dawka terapeutyczna (czyli taka, która jest skuteczna) dla probiotyków to 106 – 108 cfu/g. Tak naprawdę nie wiemy ile żywych S.boulardii jest w preparacie.

Jeśli interesuje Cię konkretny preparat probiotyczny i chcesz, abyśmy przeanalizowały go dla Ciebie, napisz jego nazwę w komentarzu poniżej.

Literatura:

1.  D. Czerucka, P. Rampal: Diversity of Saccharomyces boulardii CNCM I-745 mechanisms of action against intestinal infections. World J Gastroenterol, 2019 May 14; 25(18): 2188-2203.

2. T. Kelesidis, C. Pothoulakis: Efficacy and safety of the probiotic Saccharomyces boulardii for the prevention and therapy of gastrointestinal disorders. Ther Adv Gastroenterol (2012) 5(2) 111–125.

Facebook0
LinkedIn
Instagram

Polub i podaj dalej!
fb-share-icon0